Joustoa taloudelliseen vapauteen: Kuinka irtautua työelämästä ilman täydellistä salkkua?
Moni taloudellista riippumattomuutta tavoitteleva kysyy jossain vaiheessa: Milloin on oikea hetki jättää palkkatyö ja alkaa elää sijoitusten tuotoilla? Tämä kysymys herättää usein epävarmuutta, sillä elämä sijoitusten varassa voi tuntua riskialttiilta, ja väärä ajoitus voi koitua kalliiksi.
Nina Nordlund
9/24/20244 min read
Milloin uskaltaa hypätä pois työelämästä ja elää sijoitusten tuotoilla?
Moni taloudellista riippumattomuutta tavoitteleva kysyy jossain vaiheessa: Milloin on oikea hetki jättää palkkatyö ja alkaa elää sijoitusten tuotoilla? Tämä kysymys herättää usein epävarmuutta, sillä elämä sijoitusten varassa voi tuntua riskialttiilta, ja väärä ajoitus voi koitua kalliiksi.
Perinteinen nyrkkisääntö on niin sanottu neljän prosentin sääntö, joka perustuu ajatukseen, että sijoitussalkun tuotto kattaisi elinkustannukset ikuisesti. Jos salkkusi arvo on riittävän suuri ja nostat vuosittain vain neljä prosenttia sen arvosta, pääomasi pysyy ennallaan ja kasvaa, mikäli salkun tuotto on suurempi kuin 4%, ja voit elää turvallisesti lopun elämääsi. Mutta onko tämä sääntö ainoa vaihtoehto – ja onko se aina realistinen?
Seuraavaksi käyn läpi, mitä vaihtoehtoja on olemassa heille, jotka haluavat irtautua työelämästä ennen kuin sijoitussalkku täyttää neljän prosentin säännön mukaisen määrän. Miten voi luoda joustavuutta ja turvaa matkalla kohti taloudellista riippumattomuutta?
Neljän prosentin sääntö: Mitä se tarkoittaa?
Neljän prosentin sääntö tarkoittaa, että sijoitussalkkusi pitäisi olla niin suuri, että voisit nostaa siitä neljä prosenttia vuodessa elämiskuluihin ilman, että pääoma hupenisi. Tämä perustuu osakemarkkinoiden keskimääräiseen 7–8 prosentin vuotuiseen tuottoon, josta neljän prosentin noston jälkeen jää vielä kasvua. Inflaation huomioon ottaen salkun arvo pysyisi ostovoimaltaan suurin piirtein samana, ja rahasi riittäisivät koko elämän ajaksi.
Esimerkkinä, jos elinkustannuksesi ovat 40 000 euroa vuodessa (ennen pääomaveroja), salkkusi tulisi olla vähintään miljoona euroa, jotta voisit elää sen tuotoilla neljän prosentin säännön mukaisesti. Silloin voisit turvallisesti nostaa 40 000 euroa vuodessa, ja salkku kasvaisi edelleen (1 000 000 € * 4% = 40 000 €).
Entä jos neljä prosenttia ei riitä?
Moni sijoittaja miettii, onko järkevää odottaa, että salkku kasvaa juuri neljän prosentin sääntöön sopivaksi. Jos olet nuorempi ja tavoitteenasi on jäädä pois työelämästä aikaisemmin, saattaa olla, että tämä odottaminen tuntuu turhauttavalta. Onko vaihtoehtoja, joilla voi saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden aiemmin?
Seuraavaksi muutama joustava keino, joilla voit vähentää riippuvuuttasi neljän prosentin säännöstä.
1. Käteispuskuri turvaa kriisitilanteissa
Yksi hyvä keino on rakentaa vuoden käteispuskuri elinkustannuksia varten. Tämä puskuri voi tulla käyttöön markkinaromahduksen aikana, jolloin et joutuisi myymään sijoituksiasi silloin, kun niiden arvo on alimmillaan. Tämä tarjoaa taloudellista joustoa ja suojaa salkkuasi kriisiaikoina.
Esimerkiksi, jos olet juuri jäämässä pois työelämästä ja sijoitukset ottavat ison arvonlaskun, voit käyttää säästöjäsi elämiseen sen sijaan, että joutuisit realisoimaan sijoituksiasi alihintaan. Tämä varmistaa, että sijoitussalkkusi arvolla on mahdollisuus toipua ennen kuin aloitat siitä nostot.
2. Pääoman syöminen – riskialtis mutta mahdollinen strategia
Toinen vaihtoehto on pääoman syöminen, mikä voi olla järkevää erityisesti, jos olet lähempänä eläkeikää. Neljän prosentin sääntö perustuu siihen, että pääoma säilyy koskemattomana, mutta jotkut voivat hyötyä strategiasta, jossa he käyttävät osan pääomastaan elinkustannusten kattamiseen.
Tämä voi kuitenkin olla riskialtista, jos olet vielä nuori ja tavoittelet pitkän aikavälin taloudellista riippumattomuutta. Jos olet kuitenkin jo vanhempi ja laskelmat osoittavat, että varasi riittävät elinkustannuksiisi loppuelämäsi ajan, pääoman syöminen voi olla toimiva ratkaisu.
Esimerkiksi eläkeyhtiöt arvioivat elinajan odotteeksi usein noin 20 vuotta. Jos olet yli 60-vuotias, voit turvallisemmin laskea varojesi riittävän, jos kohdennat ne pidemmälle, esimerkiksi 30–40 vuoden aikajänteelle.
3. Sijoitusten hajautus ja kassavirran hallinta
Jotta taloudellinen riippumattomuus olisi kestävä, on tärkeää pohtia, miten hajautat sijoituksesi eri omaisuusluokkiin. Hajauttaminen suojaa sinua talouden heilahteluilta. Esimerkiksi osakkeet ja korkosijoitukset liikkuvat usein eri suuntiin taloudellisten syklien aikana, jolloin voit hyödyntää mahdollisuuden myydä korkosijoituksia osakemarkkinoiden laskukaudella.
Myös asuntosijoittaminen tarjoaa vakaan kassavirran, joka ei ole samalla tavalla altis osakemarkkinoiden heilahteluille. Vaikka kiinteistöjen arvot saattavat laskea, vuokratulot pysyvät usein suhteellisen vakaina, tarjoten tasaisen tulovirran elämiseen.
Osakemarkkinoilta löytyy myös kassavirtaa tuovia vaihtoehtoja, kuten osinkoja maksavat osakkeet, vaikka niiden arvo vaihteleekin markkinoiden mukana.
4. Osittainen irrottautuminen työelämästä
Jos ajatus täydellisestä irrottautumisesta työelämästä tuntuu liian suurelta askeleelta, voit harkita osittaista irtautumista. Monet yrittäjät ja sijoittajat valitsevat tehdä osa-aikatöitä tai projektipohjaista työtä, joka tuo lisätuloja, mutta ei sido heitä kokopäiväiseen työelämään.
Esimerkiksi työskentely kolmena päivänä viikossa tai sapattivuoden ottaminen voi antaa sinulle joustoa sijoitustesi kasvattamiseen, samalla kun saat edelleen palkkatuloja. Bonuksena pienentyneet ansiotulot voivat alentaa veroprosenttiasi, mikä vähentää tulonmenetyksen vaikutusta. Näin myös sijoitustuottojen tarve pienenee, jolloin voit irtautua työelämästä ennen kuin sijoitussalkkusi täyttää neljän prosentin säännön.
Suunnitelmallisuus ja taloudellinen joustavuus
Tärkeintä on, että rakennat itsellesi sellaisen sijoitussuunnitelman, joka ei perustu pelkästään yhteen sääntöön. Taloudellinen riippumattomuus ei ole yhden kaavan mukainen, vaan jokaisen tilanne on erilainen. Saatat huomata, että pienillä muutoksilla, kuten puskurin kerryttämisellä, pääoman joustavalla käytöllä tai osittaisella työelämässä pysymisellä, voit saavuttaa taloudellisen vapauden nopeammin kuin olit ajatellut.
Neljän prosentin sääntö on hyvä ohjenuora, mutta se ei ole kiveen hakattu totuus. Taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen voi vaatia joustavia ratkaisuja – ja niitä on olemassa. Kun ymmärrät omat tavoitteesi ja riskinsietokykysi, voit rakentaa suunnitelman, joka tukee sinua matkallasi kohti vapaampaa elämää.
Jos olet miettimässä, milloin on oikea hetki hypätä pois työelämästä, kannattaa pohtia omia taloudellisia tarpeitasi ja vaihtoehtojasi monipuolisesti. Elämä sijoitusten turvin on mahdollista – mutta sen ei tarvitse tarkoittaa, että sinun täytyy odottaa täydellistä hetkeä.
***
Haluatko rakentaa taloudellista vapautta rahastoilla, ETF:llä, osakkeilla tai asunnoilla?
Ole rohkeasti yhteyttä:
nina@rahamania.com
Yhteystiedot
Tellu Uotila
tellu@rahamania.com / 050 347 0594
Somekanavat
Tilaa uutiskirje ja saat lahjaksi oppaan!
Nina Nordlund
nina@rahamania.com / 050 340 9808